Verslag lezing over bodem en permacultuur


Verslag door Josien van Kraanen over de lezing “Gezonde bodem en permacultuur” door Yvon (KNIJ – Klimaat Natuurlijk IJsselstein) en Monique (biologische boerderij de Beekhoek in Kamerik)  op 10 maart jl. aangeboden door ATV Ons Belang

In IJsselstein bij Intratuin in een gezellige ruimte met een leuk ontvangst door Peggy van KNIJ. Met thee, koffie en een stukje worteltaart en een tafel vol met informatieve boeken, die je kon lenen voor twee weken. Hieronder een klein verslag.

De lezing werd gegeven door Yvon van KNIJ wat staat voor Klimaat Natuurlijk IJsselstein, en Monique van boerderij de Beekhoeve uit Kamerik, een biologische boer die op een natuurlijke manier het land bewerkt en de koeien laat grazen in een bloemrijk grasland. Ze vertelt dat de koeien twee keer per dag worden verzet zodat het gras niet helemaal weggegeten wordt. De mest voedt de bodem, de hoeven trappen het gras de bodem in wat daar verteert. De bloemen geven rijkere melk en vlees van de koe. Ze heeft sinds kort een haag langs de weide met verschillende soorten struiken en jonge bomen, een koeienapotheek. Koeien lusten deze planten en eten wat ze nodig hebben en lekker vinden. Zo blijven ze gezond.

Weetje: Gras wat begraasd wordt ruikt niet, gras wat gemaaid wordt ruikt wel, dat zijn feromonen, het gras heeft stress.

Het is zaak de bodem bedekt te houden, dan warmt de bodem minder op. De natuur wil de bodem ook bedekken, kale grond raakt immers snel begroeid met planten. In de bodem zitten schimmels en bacteriën en die helpen elkaar en ook de plant. De plant helpt weer het bodemleven door 1/3 van de gemaakte glucose aan de bodem te geven waar het bodemleven zich mee voedt. Het bodemleven maakt weer stoffen vrij voor de plant om zich te voeden. Yvon heeft een moestuin en werkt met het bedekken van de grond, permacultuur, en vertelde haar ervaring van 12 jaar toepassen en ontdekken.

Kunstmest is slecht voor de bodem, de wormen verdwijnen, en daardoor de ontwatering. Hoe meer wormen hoe beter, ze verteren planten en hun mest is voedzaam voor planten. Wormen scheiden ook een stof (citine) uit wat het schild oplost van plaaginsecten, als zij dit ruiken gaan ze ergens anders heen.

Kunstmest laat de plant te hard groeien waardoor er minder voeding inzit en veel meer water, en de plant heeft meer last van plaagdieren. Vogels op je tuin is goed voor de fosfor die in de vogelpoep zit en zo ook de bodem bemest.

Veel planten die niet gewenst (onkruid zijn wilde planten of ook wel signaalplanten) zijn op de moestuin geven een signaal. Waarom groeien ze daar goed, en wat doen ze voor de grond? Sommige zijn ook eetbaar en rijk aan vitaminen en mineralen. Zoals jacobskruiskruid aangeeft dat de bodem er slecht aan toe is, heermoes groeit overdadig op vervuilde grond met metalen of een mineraal arme grond, brandnetel groeit daar waar een overdaad van stikstof is. Deze planten reinigen de grond en zullen verdwijnen als het niet meer nodig is. Naar dit nieuwsfeit ben ik het meest benieuwd.

Het was een leuke en leerzame avond.

Leuke websites, filmpjes en mensen die genoemd zijn: